Rólunk írták

 • Csodás volt

  Csodás volt, mindenkinek nagyon tetszett!!! Csak gratulálni tudok a házhoz és a szemelyzethez. (2019. augusztus 28. Demszky Anna, Karácsond)

 • Kunbábony fantasztikus

  Nagyon örülök, hogy megismerhettelek benneteket! Kunbábony fantasztikus, mindenképp csak pozitívumokat tudok mondani 🙂 (2019. augusztus 27. Árva Judit, Budapest)

 • Zseniális a ház, a kert, a környezet

  Nagyon szépen köszönjük a klassz helyet, a türelmet, az igényeinkre figyelést! Zseniális a ház, a kert, a környezet. A programunk mellett még külön öröm és rekreáció volt, hogy ott voltunk nálatok! (2019. augusztus 4. Sütöri Ágnes, Budapest)

 • Otthont adó falu, Kunbábony

  A Civil Kollégiumot a Közösségfejlesztők Egyesülete két társalapítóval azzal a céllal hozta létre, hogy legyen egy minőségi, könnyen elérhető hely az országban – majdnem a közepén -, ahol otthonosan érzi magát minden közösségekkel foglalkozó szakember, akár tanulni, akár tapasztalatot cserélni, akár kapcsolatokat építési szándékával érkezik. A Civil Kollégiumnak otthont adó falu, Kunbábony, nem szerénytelen állítanunk, mára fogalommá vált a társadalmi ügyek iránt elkötelezett szakemberek, közösségi vezetők, önkéntesek, aktív helyi emberek között. Ez az ismertség a szakmai tartalmak – képzések, továbbképzések, nyári egyetemek, építőtáborok, konferenciák – mellett nagyban köszönhető a környéken élő emberekből összeállt Kunbábonyi Tízek Közösségi Szövetkezetnek, akik keze alatt nemcsak karban tartódik, de fejlődik is a ház, a kert, a környék. Ha nem csak helyszínt keres a programjának, hanem otthont. Ha nem csak bérlő akar lenni, hanem partnert is akar kapni a képzésének, rendezvényének, csapatépítésének, szervezeti elvonulásának szervezésekor. Ha érdekli, hogy egy közösség, hogyan ad lelket a falaknak, akkor bátran keresse a Civil Kollégiumot télen-nyáron. Így a ráfordítása egyben befektetés is! Jó helyen van. Jó ügyet támogat. (Kovács Edit, a Közösségfejlesztők Egyesületétől)

 • Tele mosollyal

  We have spent many fruitful and memorable times at the Civil College over the last 10 years, sometimes on trainings, sometimes in Summer Schools, sometimes with our own Transition Community gatherings. We can even proudly say we left our mark there as we build the outside compost toilet and the “permaculture” kitchen! The members of the cooperative are always welcoming and in spite of the fact that 100s of people pass through their doors, make you feel like you belong there. (Tracey Wheatley, Hungarian Communities in Transition HUB coordinator)

  Számos alkalommal fordultunk rövidebb és hosszabb időre a Civil kollégiumban, akár az évi Nyári egyetemek alkalmából, akár a saját programjainkkal. Emiatt rengeteg jó emlék fűződik a helyszínhez, a szövetkezeti tagokhoz, az ott szerzett tapasztalatokhoz és élményekhez. Éppen ahogy írok, van a fejemben egy kép, ahogy egyik helyi szövetkezeti tag, Teri és egyik olasz résztvevő az ifjúsági csere programból, Andrea, közösen kihúznak a kültéri kemencéből egy óriás nagy pizzát, késő este, tele mosollyal. Mindenki segítőkészen, kedvesen, sok munkával eléget tettek ahol tudtak a mi sokszor elég nagy elvárásainknak, például a vega főzéssel kapcsolatban (amit remekül meg tudtak oldani ). Ami még egy plusz, hogy helyben lehet fogyasztani és vásárolni a szövetkezet saját készítésű mártásait, lekvárokat, szörpöket! (2019.01.05. Tracey Wheatley)

 • A kikapcsolódás, a feltöltődés helye

  Kunbábony – számomra – a kikapcsolódás, a feltöltődés helye, a jó beszélgetések, új kapcsolatok, a szellemi kalandok és az inspirálódás lehetősége. Úgy megyek, hogy tudom, barátok közé érkezem.
  Itt mindig látok és tapasztalok valami újat, ötleteset, kreatívat, ami a barátságokból, együttműködésekből, gondos kezek és a figyelem által teremtődik. (2019.01.05. Szeder-Kummer Mária, Zalai Falvakért Egyesülettől)

 • Minden ottlét újat ad

  Két évtizede járok Kunbábonyba. Mint a korsó a kútra. Minden ottlét újat ad. Hol a természet nyugtat meg. Hol a szakmai téma izgat fel. Hol elmélyülten beszélgetek a helyiekkel, vagy a messziről jött vendégekkel. Hol hevesen vitázok. Hol képzést, tréninget tartok és élvezem a terem és a kert összes adottságát, ami teret ad a gondolkodásnak, a mozgásnak, a fantáziának. Hol elvonulok és megírom, ami már régóta nem állt össze, mert hiányzott az a bizonyos néhány inspiráló nap, egy inspiráló környezetben. Nem hagy érintetlenül. Se a hely. Se az emberek, akik lelket adnak a térnek. (2019.02.05. Kovács Edit, közösségfejlesztő)

 • Ahol mindenhogyan (is) jó lenni

  A Civil Kollégium egy olyan hely, ahol mindenhogyan (is) jó lenni. Komáromból az átadása óta rendszeresen járunk Kunbábonyba, mint szervezet, és mint család is. Képzések, elvonulások, egyesületi kötetlen együttlétek, vagy családos kikapcsolódások már mind sorakoznak a kunbábonyi kirándulásaink emlékkönyvében. A kollégium elhelyezkedése és annak kialakítása nagyban szolgálja a praktikumot és kényelmet. Mindazt, amire vágyunk akkor, amikor elutazunk Kunbábonyba. A szobák külön folyosón kerültek kialakításra, ahol minden szobához külön mosdó is szolgálja a komfortunkat. A közösségi helyek – legyenek az épületben, vagy a szabadban – mindenre alkalmasak. A közelmúltban átalakulások folynak, ami nem csak a közösségi tér, hanem a szobák változását is maga után vonja. Az új dizájn fiatalos, üde, egyszóval káprázatos. Fiatalokkal, idősebbekkel, családokkal, egyesületi vegyes csoporttal mindent meg tudtunk valósítani, amit terveztünk. Egyszerűen jó itt lenni. Sok szép és jó hely van szép országunkban, de ez az a hely, amit rendszeresen és folyamatosan látogatunk. Kunbábony és a Civil Kollégium nélkül nincs MAG-Ház, nincs civil szakma és nincs Monostori család. Kihagyhatatlan. (Monostori Éva, Élettér Közösség-és Településfejlesztő Egyesület)

 • Magunk között voltunk

  „Jönnek a „proHálósok”, hurrá! Öröm és várakozás, kicsi izgatottság lengi körül a kunbábonyi Civil Kollégiumot, amikor a ProHáló érkezését várjuk minden év karácsonya előtt.” írta Mészáros Zsuzsa a hálózatunk 10 éves évfordulójára megjelent kiadványunkban a phÉrtékben.Megyünk Kunbábonyba, Hurrá! – mondtuk mi is gyakran, hiszen Kunbábony és a Civil Kollégium számunkra a szakmai programjaink – képzés, hálózati találkozók – és a meghitt hálózati ünnepünk a közös karácsony helyszínét jelenti. Hazajártunk ide különösen 2003-tól 2013-ig. Hogy miért? – mert itt minden adott volt, ami kellett az elmélyült munkához: a közösségünk, kellemes szobák, finom ételek, jól felszerelt tanterem, családias hangulat, személyes kapcsolatok, de leginkább azt szerettük, hogy egy kis időre kiszakadtunk a mindennapokból „magunk között voltunk” és semmitől nem zavarva terveztünk értékeltünk, ünnepeltünk, építettük a hálózatunkat. Közben megismertük a Felső–Kiskunsági közösségfejlesztő folyamatokat, karácsonyainkat a helyi betlehemesek, kántálók, táncosok, és a kiváló zenekar tették máig emlékezetessé. (Groskáné Piránszki Irén, ProHáló)

 • Világtól elzárt, intim varázsa

  Több alkalommal, többféle apropóból jártam már Kunbábonyban, a Civil Kollégiumban. Töltöttem ott néhány félnapot konferencián, voltam többször nyári egyetemen, és egy 3 napos képzésen is részt vettem náluk. Volt, hogy csak átutazóban fordultam meg ott, de voltam szállóvendég is. Civil szervezeti vezetőként mint megrendelő a “hivatalos” ügyintézési eljárásokba is beleláttam. Engem lenyűgöz a hely világtól elzárt, intim varázsa, és az a mód, ahogyan az ott dolgozók megtöltik személyességgel és otthonossággal a tereket. Az általuk-náluk megrendezett eseményeknek áttekinthető, követhető a kommunikációja – legyen szó az odajutás intézéséről, az étkezési különlegességek figyelembe vételéről, vagy akár a gyerekekkel együtt ott töltött időről. Ahányszor megyek, mindig látom a fejlődést, a gondos kezek nyomait. Hol egy könyvtár nő ki az étkező-kávézóban a földből, hol egy-két letisztult ízlésű, modern-egyszerű új szobabelsőt találok, hol az akadálymentesítési törekvések eredményeinek örülünk együtt. Aki visszatérő vendéggé válik, valahogy már magáénak is érzi a helyet és ki se bírja, hogy ne próbáljon meg hozzátenni valamit. Ha mást nem, egy titokban horgolt madárfészket 🙂 (Kustár Blanka, Anyahajó, Budapest, IX.ker.)